Glutenfri Fransk Potatis-Fläsk- Ostgratäng

Posted on Feb 8, 2013

Osten som används traditionellt i rätten är Reblochon AOC. Det är en grottlagrad opastöriserad ost

Ingredienser: Tartiflette

(4 personer)

1,2 kg/ 10 stora potatisar av mjölig sort
200 gram Bayonneskinka/ rökt torrt sidfläsk/lättsaltat bacon.
1 gul lök
1 Reblochon,500 gram/annan krämig ost med lite sting.
2 msk crème fraîche
2dl vin, eller 2 glas vitt vin från Savoyen, eller alternativ från alplandskapen i Österrike, Schweitz eller italien. Alternativ Sauvignon blanc.
Gör såhär:

Skala, dela och koka potatisen. Koka i lätt saltat vatten. När den är nästan klar – känn efter med en sticka eller knivsudd- häller man av vattnet. Låt svalna i rumstemperatur.

Skala och skär löken och låt den svettas i stekpannan i lite olivolja eller ankfett.

Tillsätt det fint skivade eller hackade rökta sidfläsket/bayonneskinkan.

Låt dem svettas tillsammans ytterligare några minuter.

Smöra en stor gratängform.

Skär potatisarna ytterligare en gång i rondeller och placera på botten av gratängformen.

Lägg över det mesta av lök/fläskblandningen. Upprepa en gång.

Ringla över crème fraîche.

Dela osten i två halvmånar och lägg den på potatisen (tillval: häll över ett glas torrt vitt vin).

Grädda i 220-250°C. När osten smält och ytan är lite gyllenbrun är det färdigt!

Servera direkt, eventuellt med en grönsallad till.

Från: Franska Matkompaniet

 

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar