Glutenfri citron/vaniljcheesecake med nötbotten

Posted on Okt 2, 2012

LJUVLIG cheesecake som du bara måste prova!
Den är krämig med härliga konsistenser och tydliga smaker av citron och vanilj.
Faktiskt är det första gången jag själv bakat en cheesecake och andra gången jag smakar det, jag är helt fast i cheesecake träsket. Det är dock lite tidskrävande att göra en cheesecake, inte att momenten i sig tar tid men den behöver ca 8 timmar att uppnå sitt bästa jag så tänk på det innan du bakar iväg på denna underbara kaka.

Ingredienser:

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl socker
  • 175 gram nötter (mandel/hasselnöt i detta recept)
  • 700 gram philadelphia naturell
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 vaniljstång
  • 4 ägg
  • finrivet skal och saft av 1/2 citron
  • 5 dl gräddfil/rømme/creme fraiche
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 dl strösocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka nötterna i maskin eller för hand. Lite större bitar gör ingenting.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Vänd ner sockret och nötterna.

Häll smeten i en form som du klätt med bakplåtspapper och som har löstagbar kant (ett måste).

Grädda botten i 30 minuter

Blanda ihop philadelphiaosten med sockret (1,5 dl), 1/2 vaniljstång, äggen, citronskal och saft. Blanda med slickepott eller vispa med elvisp tills smeten är klumpfri.

Häll smeten över nötbotten som du låtit svalna och grädda det i mitten av ugnen, fortfarande 175 grader men i 50-60 minuter. Kakan kan vara lite ”lös” när du tar ut den för den sätter sig senare.

Låt kakan svalna.

Blanda ihop gräddfilen/rømmen/creme fraichen med sockret (1dl) och andra halvan av vaniljstången.

Bred ut smeten över kakan.

Grädda ytterligare cirka 10 minuter tills den är blank och fast på ytan.

Kyl av kakan och täck den med folie, ställ den i kylskåp i ca 8 timmar.

Servera kakan med nyvispad grädde och färska bär, eller varför inte bara som den är?

Av Malin Flink

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar