Fyllda och matiga paprikor

Posted on Okt 8, 2012

Det här är en alltid lika uppskattad favorit.
Fylld paprika, det är en ypperlig rätt att laga när man märker att man har mycket grönsaker till övers som man inte vet vad man ska göra med och kanske någon korvbit eller färs. Resultatet blir en krämig färs och risfyllning med lite hetta.

Ingredienslista (2-3 pers)

  • 4 paprikor i valfria färger
  • 1/2 påse ca Ica sojafärs
  • 1/2 burk majs
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 5 färska champinjoner
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 påse ris Uncle Bens fullkorn
  • några skivor pepperoni salami
  • ett par matskedar tomatpuré
  • 2 tsk sambal oelek (eller tabasco)
  • cayennepeppar
  • torkade franska örter krydda
  • salt och peppar

Tillvägagångsätt

  • Koka riset
  • Koka upp vatten i en stor kastrull
  • Dela 3 av paprikorna på längden eller bredden (se tips) och ta bort kärnorna
  • Koka paprikorna i ca 8 minuter plus minus, känn på dom med en kniv-dom bör ha lite motstånd kvar och inte vara väldigt mjuka, då klarar dom inte att hålla upp fyllningen
  • Hacka löken, vitlöken, salamin, champinjonerna och en av paprikorna
  • Stek allt du hackat i en stekpanna med olja eller smör tills paprikan blir mjuk
  • Tillsätt majsen ihop med färsen och matlagningsgrädden
  • Smaksätt med resten av ingredienserna
  •  Häll över riset över färsen och blanda allt
  • Ställ upp paprikorna i en ugnssäker form och fyll dom med färsblandningen
  • Dryssa över med riven ost efter smak och gratinera dom i ugnen på 200 grader ca 10 minuter eller tills osten har smält

Tips!
Hur du ska skära paprikorna; det beror ju lite på hur dom ser ut, testa vilken sida dom står mest stabilt på, men skaftet kan gott sitta kvar om du skär på längen, då stannar färsen lättare i paprikan. Om du önskar kan du givetvis byta ut sojafärsen mot köttfärs. Lycka till och smaklig måltid

 

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar