Glutenfria bullar 2 sorters

Posted on Okt 2, 2012

Vankas det kalas eller bara söndagsfika? Här kommer ett hett tips på bullbak, du gör en deg men 2 olika sorters bullar.
Av det här receptet får du mjuka, lena och saftiga kanelsnurror och luftiga, kardemummabullar fyllda med vaniljkräm.
Kan det blir bättre?

Ingredienser:

  • 50 gram jäst (1 pkt röd jäst)
  • 100 gram margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 12-13 dl Glutenfritt mjöl Mixwell Basmjöl
  • Kanel, smör och socker till snurrorna
  • 5 dl vaniljkräm till fyllningen
  • Smält smör och socker till garnering

Gör såhär:

Smula jästen i en stor plastbunke

Smält margarinet ihop med mjölk i en kastrull till 37 grader

Häll det över jästen och rör om tills jästen har smält

Tillsätt fiberhusken och rör om, låt det jäsa i 10 minuter

Häll i ägget och vispa ut det

Tillsätt socker, kardemumma, salt

Tillsätt mjölet litegrann i taget tills du ser att smeten är klumpfri och lossnar från kanterna när du vispar, det som blir över används till utbakningen

Lägg över en torr och ren handduk och låt degen jäsa i 30 minuter på en dragfri och gärna lite varmare plats

Ta upp degen och dela den i 2 delar, knåda den med mjöliga händer på ett mjölat bakbord

Jag började med vaniljbullarna, då kavlade jag ut degen och tröck ut cirklar med hjälp av en kaffekopp och la på en klick med vaniljsmet och ”stängde” in den genom att dra ihop det till en boll, la den med ”nypet” neråt och fortsatte så till min vaniljkräm tog slut.

Av andra halvan gjorde jag kanelsnurror, kavlade ut degen, smörjde med smör, strödde på socker och kanel och snurrade ihop den, skar ut 5 cm tjocka bitar och la upp på plåt-tröck till dom lite och strödde på socker

Sen fick dom jäsas under handduk 30 minuter till

Bägge sorterna gräddas 10 minuter i ugnen på 250 grader

Vaniljbullarna kan du pensla med smält smör och doppa i socker innan servering

Tips till vaniljbullarna:
Det var lite av en besvikelse när jag tog ut minibullarna med vanilj, eftersom att det var bara hälften så mycket vanilj kvar i dom som jag haft på från början.
Så jag använde en sprits när dom hade svalnat och hade i mer vaniljkräm. Det var heller inte direkt 50/50 av degen, det finns ju många olika vaniljkrämer och jag valde att göra en som blandades med pulver och mjölk, så beroende på hur mycket vaniljkräm du har, ger det ju olika mängd av vardera bullsort, en smaksak helt enkelt.
Baktiden varierar också beroende på ugn, så håll dom under uppsikt!

 

Av Malin Flink

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar